Pilgrimstad i Jämtland

Pilgrimstad är en tätort som ligger i Bräckes kommun. I dagsläget har staden 386 invånare och är därmed en mycket liten tätort i Jämtland. Arean för Pilgrimstad är endast 63 hektar och det är därmed inte heller ett särskilt stort område som det handlar om när man pratar om denna plats. Pilgrimstad ligger cirka 3 mil sydost från Östersund och emellan Sundsvall och Östersund. Orten är döpt efter de pilgrimer som reste över tätorten för att ta sig till Olof den heliges grav som ska ligga i Nidaros, som är dagens Trondheim och alltså beläget i Norge.

Staden växte efter att ett pilgrimstadsågverk startades upp år 1905 och då växte ett litet brukssamhälle fram. Därefter har tätorten fortsatt att växa även om den än idag är mycket liten. År 1952 ersattes sågverket med en boardfabrik och den lades ner år 1982. Efter det har ett visst antal mindre industrier etablerat sig i de lokalerna som boardfabriken på den tiden var belägen i. En av dessa är Jämtlands bryggerier som tillverkar ett fantastiskt smakrikt öl.

Saker att göra i Pilgrimstad

Om du befinner dig i Jämtland är Pilgrimstad väl värt ett besök. Eftersom staden inte är särskilt stor räcker det sannolikt med bara en dag i staden för att du ska få uppleva det mesta. Det är dock en mycket vacker och fridfull stad, vilket kan göra så att du vill stanna där ännu längre. När du befinner dig i Pilgrimstad är det ett måste att testa på en pilgrimsöl eller besöka något litet kafé på hembygden. Detta upplevs av många som mycket mysigt och även om du inte vill stanna i Pilgrimstad för alltid är sannolikheten stor att du kommer att vilja återvända till staden flera gånger om. Det är vanligt att man förälskar sig i den här lilla stadens fridfulla idyll och därmed även fastnar.