Östersund

Östersund är centralort till Östersunds kommun och är även residensstad i Jämtlands län. Detta är Sveriges 24:e största tätort med strax över 44 000 invånare. Östersund är den enda staden i Sverige som grundades på 1700-talet och anledningen till att staden grundades var för att man ville kontrollera handeln i Jämtland. Dessförinnan bedrev invånarna i Jämtland en mycket lönsam handel som petade i ögat på svenska staten och därför grundade man samhället för att kunna kontrollera detta. Givetvis togs inte detta bra emot av invånarna och det ledde till att Östersund länge förblev en liten stad där man helt enkelt vägrade att handla. Statens syfte var nämligen att kanalisera handeln till Östersund och invånarnas protest mot detta var att inte göra som staten ville helt enkelt.

Det var först efter järnvägens ankomst 1879 som staden kunde räknas som en riktig stad och det var mest på grund av praktiska skäl som man då valde att acceptera staden. NamÖstersundnet på orten kommer givetvis från Östersundet. Östersund har flera gånger ansökt om att få anordna de olympiska vinterspelen, men deras ansökan har aldrig accepterats. Idag är orten en ganska stor stad som har det mesta att erbjuda, de flesta som bor där trivs och många upplever även att de har närhet till allt.

Landmärken i Östersund

Staden har även en del landmärken som exempelvis Östersunds rådhus, Arctura, Stora kyrkan och Björntanden. När man befinner sig i staden finns det många hotell samt motell där man kan bo och det finns även ett riktigt nattliv. Därför kan du lätt ha riktigt roligt när du befinner dig i staden. Givetvis hittar du även övrig underhållning såsom bio och bowling, samt mycket annat roligt när du befinner dig här och du kommer inte uppleva att du kommer att sakna något under din vistelse i denna mycket trevliga stad.